Εarthquake

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, για το πραγματικό σας ενδιαφέρον, αλλά από το πρωί μου σπάσατε τα νεύρα με τόσα τηλέφωνα, ο αδερφός μου λοιπόν είναι μια χαρά,ζει και βασιλεύει και δεν έπαθε τίποτα από το σεισμό.

Εικοσιεπτά νεκροί και τριάντα αγνοούμενοι είναι ο προσωρινός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην επαρχία Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία και την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο συντονιστή των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ο Μπερλουσκόνι ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα και αναχώρησε για την Λ'Ακουίλα, την πόλη των 60.000 κατοίκων που επλήγη περισσότερο από το σεισμό και όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού σε βάθος 5 χιλιομέτρων.

"Ανέβαλα το ταξίδι στη Μόσχα γιατί θεωρώ πως η κατάσταση είναι τέτοια που η παρουσία του αρχηγού της κυβέρνησης στην περιοχή θα είναι χρήσιμη", τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

"Θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολλά, το ίδιο και οι τραυματίες και τα κτίρια που κατέρρευσαν", τόνισε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εκτιμά πως θα χρειαστεί "πολύς χρόνος" για να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, περισσότερα από δέκα χιλιάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Το ιστορικό κέντρο της Λ'Ακουίλα επλήγη ιδιαίτερα. Μια εκκλησία κατέρρευσε, καθώς και τμήμα της φοιτητικής εστίας. Επίσης ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε για το φόβο των μετασεισμών.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη φοβούμενοι πιθανούς μετασεισμούς, μετέδωσε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Με βαλίτσες και κουβέρτες, εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου η πρόσβαση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη, ενώ συνεργεία διάσωσης με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ερευνούν τα ερείπια για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Πολλές χώρες πρόσφεραν βοήθεια στην Ιταλία ανακοίνωσε ο Αγκοστίνο Μιότζο ένας από τους επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

"Προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας από χώρες του εξωτερικού", τόνισε ο ίδιος στο πρακτορείο Ansa.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, αλλά και η ΕΕ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

Όπως διευκρίνισαν τα συνεργεία διάσωσης, η περιοχή που διεξάγονται οι επιχειρήσεις εκτείνεται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη της Λ'Ακουίλα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός, εκτός από την κεντρική Ιταλία, και στη Ρώμη.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είχε ανακοινώσει πως το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 βαθμοί. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως το μέγεθος είναι 5,8.

Αγνοείται Ελληνας φοιτητής

Μια ελληνίδα φοιτήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και ο αδελφός της αγνοείται δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ Κασσίμης στην τηλεόραση της ΝΕΤ, τονίζοντας ότι ή ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη βοήθεια των Ελλήνων φοιτητών που έχουν ανάγκη από έγγραφα ή άλλη βοήθεια.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές επίσης οργανώνονται για την επιστροφή των ελλήνων φοιτητών προς την Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν, ενώ για τον σκοπό αυτό υπάρχει προσφορά της Aegean για δωρεάν μεταφορά τους.

Ο κ Κασσίμης τόνισε επίσης ότι ένα C 130 είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή μεταφέροντας διασώστες προς την πληγείσα περιοχή (100 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) εφόσον ζητηθεί από την ιταλική πλευρά.

Δηλώσεις Γ.Κουμουτσάκου

Δεν υπάρχουν ως τώρα Ελληνες μεταξύ των βεβαιωμένων θυμάτων από τον σεισμό που σημειώθηκε τη νύχτα βόρεια της Ρώμης, δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Ελλάδας και Ιταλίας, ώστε να υπάρχει ταχύς και ευέλικτος δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Βοήθεια παρέχουν και και οι διπλωματικές μας αρχές στην Ιταλία.

Η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογάννη, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής της "Συμμαχίας Πολιτισμών", είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό της κ.Φράνκο Φρατίνι στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παράσχει βοήθεια, με ειδικές σωστικές μονάδες, εφόσον της ζητηθεί.
www.ana-mpa.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Από μικρό κι από τρελό είπε…
άκουσα ότι έγινε σεισμός στην Ιταλία αλλά δν πήρα χαμπάρι το μέγεθος των καταστροφών...

ελπίζω να απομακρυνθεί ο σεισμος κ να μην μετοικήσει προς τα εδώ....
Ο χρήστης Sophia Choleva είπε…
Μικρό και τρελλιάρικο μου, είδες έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από το blog μου; Συνήθως θα έχεις καμένη και άκαιρη, αλλά γενικά δεν θα έχεις ενημέρωση! Είδες τι παθαίνουν οι Ιταλοί που μου θέλουν παράδοση και αρχιτεκτονική; Εμείς οι Ελληνάρες χαζοί είμαστε που τα ισοπεδώσαμε όλα και έχουμε πήξει στο τσιμέντο και την πολυκατοικία; Ένας σεισμός έγινε και πάνε τα χαμόσπιτα, μήπως να γκρεμίσουνε και την Ακρόπολη και να ανοίξουνε μπουζουκερί;
Ο χρήστης UNKNOWN είπε…
Καλημέρα, με λένε Έμμα. Είμαι εδώ για να καταθέσω για τον ξόρκι που γνώρισα στο διαδίκτυο και με βοήθησε να σώσω τον γάμο μου που έχει ήδη καταρρεύσει. Τον γνώρισα διαδικτυακά και το όνομά του είναι UDAMA ADA, μου είπε να μην ανησυχώ για τον άντρα μου ότι πρέπει να τον εμπιστευτώ ότι ο σύζυγός μου θα επιστρέψει σε μένα εντός 2 ημερών, κάτι που έκανα και πήρα τα αντικείμενα που χρειαζόταν για να κάνει ξόρκι εγώ, τώρα είμαι χαρούμενη για άλλη μια φορά γιατί ο άντρας μου είναι εδώ δίπλα μου και είμαστε ξανά ευτυχισμένοι μαζί. Θέλω να πω ότι ο Θεός να σας ευλογεί άφθονα αμήν. μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω ( +27 65 897 8226 ) ή μέσω email στο ( udamaada@gmail.com ). Είπε ότι θεραπεύει επίσης κάθε είδους ασθένεια που μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις