Δυσμηνόρροια


Πρωί στη δουλειά,πίνω φραπέ σκέτο με γάλα και τρώω κουλούρι Θεσσαλονίκης,τώρα γιατί το λένε Θεσσαλονίκης δεν το έχω ψάξει…Μασουλάω με το χαρακτηριστικό μου τρόπο το κουλούρι,πουστράκια,full attack,θα δείτε τι θα πάθετε, θα σας δείξω εγώ που έλεγε και ο Χλαπάτσας,άκουσε εκεί να μας κόψουν και το facebook ;

Τι να,πρωτό αντέξω;;;Εντάξει πάλι εκλογές,ε και;Κλάιν,ακόμα ένα κυριακάτικο show, εντάξει το youtube όταν το έκοψαν το άντεξα,τώρα και το facebook;Καλύτερα,ευκαιρία να γίνω πιο δημιουργική κι ας είναι καλά και το msn,αλλά πώς να τα αντέξω όλα αυτά; Μια μέρα είπα κι εγώ να πάρω άδεια και παραλίγο να πάω στο νοσοκομείο από τους πόνους περιόδου,έζησα σε όλο του το μεγαλείο τι θα πει δυσμηνόρροια,και μ’άρέσει που έλεγα πάντα,αχ τι τυχερή που είμαι που στην περίοδο δεν πέφτω κάτω από τους πόνους…
Ναι όντως αυτά έπαθα χθες,πρωτόγνωρη εμπειρία…
Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας,πότε εμφανίζονται και πού οφείλονται;
Ο πόνος, τυπικά, ξεκινά λίγες ώρες πριν από την έναρξη της περιόδου και εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς (υπογάστριο). Είναι κωλικοειδής (δηλαδή η έντασή του αυξομειώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα), διαρκεί συνήθως τις πρώτες μία με δύο ημέρες της εμμήνου ρύσεως, ενδέχεται όμως να προξενήσει μεγάλη αιμορραγία και μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά κράμπας. Είναι πιθανόν να συνοδεύεται από οσφυαλγία , ναυτία, εμετούς, κεφαλαλγία, συχνοουρία ή αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και μερικές φορές από έντονη ζάλη ή και λιποθυμικά επεισόδια.
Τα συμπτώματα προκαλούνται από τις προσταγλανδίνες, τις φυσικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να προκαλούν μυϊκές συσπάσεις και παράγονται από κύτταρα του σώματος όπως αυτά που επενδύουν το τοίχωμα της μήτρας. Τα επίπεδα των προσταγλανδινών αυξάνονται κατά το δεύτερο ήμισυ του γυναικείου κύκλου. Όταν μία γυναίκα έχει περίοδο, τα κύτταρα του ενδομητρίου απελευθερώνουν προσταγλανδίνες καθώς αποπίπτουν, οι οποίες ευθύνονται για τις έντονες και επώδυνες συσπάσεις της μήτρας.
Διαφέρουν τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας από αυτά της δευτεροπαθούς;Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στις δύο καταστάσεις είναι το γεγονός ότι ο πόνος ξεκινά νωρίτερα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου και διαρκεί περισσότερες ημέρες μετά την εμφάνιση της αιμορραγίας. Επίσης, χαρακτηρίζεται από βυθιότερο πυελικό άλγος, που μπορεί να μη σχετίζεται με την περίοδο και συνήθως προσβάλλονται γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Σημεία δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας, η οποία πρέπει να τονιστεί ότι χρήζει άμεσης ιατρικής διερεύνησης, είναι η εμφάνιση των συμπτωμάτων από τον πρώτο ή το δεύτερο κύκλο της εφήβου, η επώδυνη περίοδος μετά το 25ο έτος της γυναίκας, οι ανωμαλίες της περιόδου και το άλγος που δεν καταστέλλεται με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
Ποια είναι τα αίτια της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας και πώς αντιμετωπίζεται;
Συνήθως οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο γυναικολογικό νόσημα, όπως η φλεγμονή της μήτρας ή των σαλπίγγων, (πυελική φλεγμονή-PID) ή στην επέκταση μιας φλεγμονής του πεπτικού συστήματος . Σε ορισμένες περιπτώσεις το αίτιο μπορεί να αφορά σε ινομυώματα της μήτρας και στη χρήση ενδομήτριου σπειράματος (σπιράλ-IUD). Η ενδομητρίωση (ύπαρξη έκτοπου ιστού που προσιδιάζει με αυτόν που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας και εντοπίζεται στις ωοθήκες ή σε άλλα σημεία της πυέλου) είναι το κυριότερο αίτιο δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης εξαρτάται από την υποκείμενη ανωμαλία. Εάν οφείλεται σε λοίμωξη, πιθανότατα θα χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές αίτια όπως μία κύστη ωοθήκης πιθανότατα να χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση.


Όλα θα τα αντέξω, με αυτά και με αυτά δε με βλέπω να πάω να γράφω στου Ζωγράφου 19-20, από τη μια πάλι καλά δεν είχα διαβάσει τίποτα….
Κι αυτό θα περάσει …

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις