Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2012

Φτωχό κομπολογάκι μου


Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε για το ArtnCity

Ζαλισμένη ακόμη από τo ταξίδι άλλα ήθελα να γράψω και αλλού κατέληξα. Τώρα που το σκέφτομαι χίλιες φορές καλύτερα.  Γιατί μη μου πείτε ότι είχατε όρεξη πάλι να διαβάσετε για τις εκλογές που πέρασαν και τα χίλια μύρια που τραβάμε. Φτάνει πια!  Εξάλλου στην πλειοψηφία μας είμαστε τόσο μικρόψυχοι, στενόμυαλοι και λίγοι, που αυτός ο τόπος θα πάρει μπροστά αν μεταναστεύσει αυτή η  φάρα των Ελλήνων  και επιστρέψουν τα λαμπρά μυαλά που έφυγαν έξω. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια ανταλλαγή πληθυσμών να σωθούμε; Θα μου πεις, θα μπορούσαμε απλά να γινόμασταν καλύτεροι άνθρωποι και να αλλάζαμε μυαλά για να πάει αυτός ο  τόπος μπροστά αλλά αυτό χρειάζεται παιδεία και είπα σήμερα ότι θα γράψω για άλλα πράγματα αλλά και πάλι παρασύρθηκα. 

και .....

για να σας μπάσω στο θέμα του σημερινού μου άρθρου στο ArtnCity σας αφιερώνω τους παρακάτω στίχους:



Θα το δώσω το ρολόι
και θα πάρω κομπολόι
να μετράω τους καημούς
και τους αναστεναγμούς

Τώρα ειδικά που θα  έχουμε πολλούς είναι ότι πρέπει ένα κομπολογάκι ειδικά για εσάς τους άνδρες. Βοηθάει λέει και αν θέλεις να κόψεις το τσιγάρο. Εεε τόσο που έχει πάει και το άτιμο το πακέτο, να μια καλή ευκαιρία να αρχίζεις να το παίζεις! (το κομπολόι σου βρε...) Θα καταλάβεις κιόλας αν είναι καλό αν αρχίζει να ευωδιάζει το κεχριμπάρι μετά από το πολύ παίξιμο και την τριβή των χαντρών μεταξύ τους! Βέβαια μην ξεγελαστείς και νομίζεις ότι το κεχριμπάρι θα το βρεις μόνο στις αποχρώσεις του κίτρινου εγώ χθες έμαθα από πρώτο χέρι ότι το κεχριμπάρι μπορείς να το συναντήσεις μπροστά σου σε  εκατόν πενήντα χρώματα και ότι τα καλύτερα και ακριβότερα κομπολόγια είναι πάντοτε χρώματος βυσσινί. Οι ιδιότητες του κεχριμπαριού πολλές και η επαφή σου με αυτό ακόμα καλύτερες αφού λένε ότι διώχνει το στρες, τις αρνητικές σκέψεις και βοηθάει γενικότερα στην χαλάρωση και την ηρεμία. Επίσης είναι καλό να έρχονται σε επαφή με κεχριμπάρι άτομα που έχουν πρόβλημα με το θυροειδή τους,  γι αυτό και οι χάντρες κεχριμπαριού  εκτός από τα κομπολόγια, χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή γυναικείων κοσμημάτων. 

Στις τιμές υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις και μπορείς να βρεις  κομπολόγια από κεχριμπάρι από δέκα χιλιάδες ευρώ μέχρι εκατό. Φυσικά μπορείς να βρεις κομπολόγια και πολύ πιο φθηνά από εκατό ευρώ αλλά προφανώς δεν θα είναι από κεχριμπάρι. Οι χάντρες του κομπολογιού ή πιο μάγκικα του μπεγλεριού  εκτός από κεχριμπαρένιες μπορεί να είναι από κόκκαλο, συνήθως καμήλας τα καλά, γυαλί, ξύλο, κουκούτσι, ασήμι, ημιπολύτιμους λίθους και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας. Πολλές φορές ποτίζουν τις χάντρες, ειδικά αυτές που είναι φτιαγμένες από ξύλο ή κουκούτσια με διάφορα αιθέρια έλαια και λιβάνι κι εκεί μετά από αρκετό παίξιμο μπορεί να συναντήσετε πάλι μια ανεπαίσθητη μυρωδιά στις χάντρες. Μια ξεχωριστή κατηγορία κομπολογιών είναι και αυτή των  Φατουράν . Τα κομπολόγια Φατουράν δημιουργήθηκαν από μια μίξη υλικών (λέγεται πως ήταν Καχραμάν, Λιβάνι, Βακελίτης και Μαστίχα)  και χρησιμοποιούνταν για προσευχή όπως και πολλά άλλα κομπολόγια στον κόσμο.

Το κομπολόι είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία και πίσω του έχει μια τεράστια και λαμπρή ιστορία. Νιώθω  τυχερή που μυήθηκα έστω και λίγο στον κόσμο του κομπολογιού από ανθρώπους που πραγματικά  το αγαπούν . Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικοί συλλέκτες και λάτρεις, καθώς και η Λέσχη Φίλων Κομπολογιού. Για το κομπολόι θα μπορούσα να  σας γράφω για ώρες και τελειωμό δεν θα είχα.  Καλό παίξιμο σε όλους λοιπόν  και μην ξεχνάτε να χαϊδεύεται τα κομπολόγια σας κάνει καλό ...

Δεν με νοιάζει, δεν ρωτάω
η ζωή τι θα μου φέρει
στό'να χέρι το τσιγάρο
στ' άλλο χέρι το μπεγλέρι.

Μήπως τελικά δεν βοηθάει στο να κόψουμε το κάπνισμα; (!!!)


Για περισσότερη ιστορία εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: